Slapen met oordopjes, kan dat kwaad?
Wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen of je nachtrust wordt verstoord door omgevingsgeluid, kan slapen met oordopjes uitkomst bieden. Maar hoe veilig is het eigenlijk om met oordopjes in te slapen? Alle voordelen en bijwerkingen van slapen met oordopjes op een rij, plus alles over de beste oordopjes en hoe je ze gebruikt.
Snurkt je partner en val je daardoor lastig in slaap? Woon je langs een drukke weg en houdt het geluid van het verkeer je wakker? Of wekken de vogels je elke ochtend veel vroeger dan je lief is? Dan kan het slim zijn om met oordopjes in te slapen. Oordopjes dempen het omgevingsgeluid en goede oordopjes reduceren het geluid van buiten zelfs helemaal. Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor geluiden en licht slapen, kunnen oordopjes het verschil betekenen tussen een heerlijke nachtrust en een helse nacht. Toch is er discussie over de veiligheid van slapen met oordopjes. Kan het kwaad om elke nacht dopjes in je oren te stoppen voordat je je hoofd op je kussen legt?
Wil jij beter en dieper slapen?
De voordelen van slapen met oordopjes
Eerst even wat meer informatie over de voordelen van slapen met oordopjes in. Want voordelen zijn er legio. Het belangrijkste voordeel is dat slapen met oordopjes de kwaliteit van je slaap enorm kan verbeteren. Zeker wanneer je een erg lichte slaper bent of moet slapen in een ruimte met veel omgevingsgeluid, kunnen oordopjes dé sleutel zijn tot een ongestoorde nachtrust. Snurkende partners, vroege vogels, voorbijrijdende trams of een café onder je huis? Je oordopjes zijn dan vast en zeker je favoriete bedgenoten!
Gezondheidsklachten door slecht slapen
Dat je nachtrust niet verstoord wordt is belangrijk omdat gebroken nachten een enorme aanslag kunnen vormen op hoe je je overdag voelt en op je algehele gezondheid. Wie nachten achtereen onvoldoende slaapt of een verstoorde nachtrust beleeft, krijgt bovendien niet alleen te maken met concentratieproblemen en een vermoeid uiterlijk, maar ook met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten zoals hartkloppingen, een hoge bloeddruk, ontstekingen, diabetes, obesitas, een verzwakt immuunsysteem en depressie. Kortom: goede nachtrust vormt de kern van je gezondheid en ontzettend belangrijk.
Verstoorde slaapcyclus
Geluiden kunnen je, vooral wanneer ze wat harder zijn, uit je diepe slaap trekken. De fase van de diepe slaap is de belangrijkste voor je lichamelijke en geestelijke herstel. Zelfs al ben je maar heel even wakker, als je slaapcyclus op deze wijze wordt verstoord, is dat funest voor je gezondheid en gemoedstoestand. Je lichaam heeft na deze verstoring ook weer even tijd nodig om in de fase van diepe slaap terug te keren.
Zorgtaken beter verdeeld
Het effect van oordopjes reikt dus veel verder dan alleen het stoppen van geluid: het zorgt uiteindelijk voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voor ouders met jonge kinderen is er nog een ander voordeel van oordopjes. Vooral moeders slapen de eerste jaren na de geboorte lichter dan ze deden, om in de nacht alert te kunnen reageren op het huilen of de voedingsbehoefte van hun kind. De partner slaapt ondertussen niet zelden onverstoord verder, omdat zijn vrouw al bij het eerste piepje naast het bedje van hun nageslacht staat. Moeders die willen dat de nachtelijke zorgtaken gelijker worden verdeeld, doen er ook goed aan om met oordopjes in te slapen, om zichzelf zo in een vertraging te brengen. Het is dan de partner die het kind eerder hoort en als eerste actie onderneemt.
Zijn oordopjes altijd veilig? Waar moet je op letten?
Alle hulde voor het oordopje dus. Maar zijn oordopjes altijd veilig? Over het algemeen wel, al is het wel goed om op de volgende dingen te letten wanneer je met oordopjes in slaapt.
1. Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat. Ook kan het zijn dat je het oordopje niet genoeg kunt versmallen voordat je het in het oor inbrengt, waardoor je het van nature aanwezige oorsmeer in je oor ook naar binnen schuift. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen. Om het oorsmeer te verwijderen, kun je speciale oorspray gebruiken of aan de huisarts vragen het te verwijderen.
2. Oordopjes en oorontsteking
Niet alleen de ophoping van oorsmeer kan een oorontsteking veroorzaken. Wanneer je je oordopjes gedurende een langere tijd gebruikt, groeien er ook steeds meer bacteriën op die op hun beurt ook weer voor een ontsteking in het oor kunnen zorgen. Oorontstekingen zijn vaak pijnlijk en kunnen in uitzonderlijke gevallen, wanneer ze niet worden behandeld, zelfs voor blijvende complicaties zorgen. Een oorontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticum, een medicijn dat je bij voorkeur zo min mogelijk wilt gebruiken.
3. Oordopjes en oor(schelp)pijn
Afhankelijk van de vorm en grootte van je oor en de vorm, grootte en kwaliteit van je oordopjes, kan slapen met oordopjes soms voor pijnlijke oorschelpen of een pijnlijke gehoorgang zorgen. Dit treedt vooral op bij zijslapers en komt door de druk van het kussen of matras in combinatie met de druk die door het dopje in je oor wordt uitgeoefend.
4. Oordopjes en angst
Soms kan het slapen met oordopjes juist een averechts effect hebben op je nachtrust, doordat het je angstig of onrustig kan maken. Het gegeven dat je door je oordopjes misschien niet hoort dat je wekker gaat, je kind je roept of dat er een ongenode gast je huis binnenkomt, kan ervoor zorgen dat je mét oordopjes in net zo’n gebrekkige nachtrust beleeft als zonder, en misschien zelfs wel erger.
5. Wat voor type oordopjes is het beste om mee te slapen?
Oordopjes worden over het algemeen onderverdeeld in twee soorten: het geventileerde en het niet-geventileerde type. Geventileerde oordopjes zijn voorzien van een klein gangetje door de kern, wat helpt om de druk in je oor te egaliseren. Deze oordopjes zijn vooral nuttig wanneer je gaat vliegen of duiken, maar je slaapt er niet per se beter door.
Oordopjes kunnen verder worden ingedeeld op basis van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Grofweg worden ze het vaakst gemaakt van de volgende materialen:
6. Schuimrubber
Schuimrubberen oordopjes zijn de goedkoopste optie. Ze zijn ook zacht, wat ze een goede keuze maakt om mee te slapen. Het nadeel van schuimrubber is echter dat het, doordat het poreus materiaal is, een perfecte omgeving vormt voor bacteriën. Oordopjes van schuimrubber zul je dus geregeld moeten vervangen.
7. Wax
Oordopjes van was hebben het grote voordeel dat je ze perfect kunt vormen naar de vorm en grootte van je oor. Daardoor geven ze nooit te veel druk van binnenuit. Ze zijn ook heel geschikt om mee te zwemmen, omdat ze waterdicht zijn.
8. Siliconen
Siliconen oordopjes heb je in twee soorten: harde en zachte. Zachte siliconen oordopjes zorgen voor een comfortabele pasvorm, maar hebben vaak wat minder goede geluiddempende kwaliteiten. Harde siliconen oordopjes hebben dat wel en hebben bovendien als voordeel dat je ze kunt schoonmaken en hergebruiken. Het nadeel van harde siliconen oordopjes is echter dat ze voor zijslapers meestal niet erg comfortabel aanvoelen.
9. Oordopjes op maat
Wie zijn geluidloze slaapervaring op een premium niveau wil brengen, kan ook op maat gemaakte oordopjes overwegen. Deze worden meestal gemaakt van siliconen of acrylaat en kunnen zowel hard als zacht zijn. Er wordt voor het maken van zulke oordoppen eerst een mal van je oor gemaakt, waarna er een setje perfect passende herbruikbare oordoppen wordt gegoten. Het grote voordeel van dit soort oordoppen is dat ze het geluid extreem goed blokkeren. Vooral de hardere variant zorgt voor een vrijwel totale stilte. Het nadeel hiervan is dan weer dat je zelfs je wekker niet meer hoort. Bovendien zijn oordoppen op maat behoorlijk duur.
Wat is de beste manier om je oordopjes in je oor te stoppen?
De beste manier om de oordopjes in je oren te stoppen, is afhankelijk van het type oordopjes dat je gebruikt. Oordopjes van was vereisen nu eenmaal een andere procedure dan oordopjes van schuimrubber. Aangezien schuimrubberen oordopjes de meest gebruikte zijn, leggen we hieronder uit hoe je ze op een veilige manier gebruikt en dus minder kans op bijwerkingen loopt.
Oordopjes gebruiken in vier stappen
Stap 1: Rol het oordopje tussen je schone vingers tot een smal rolletje. Het oordopje moet smal genoeg zijn om in je gehoorgang te passen.
Stap 2: Trek je oorlel schuin naar beneden van je hoofd af. Op deze manier creëer je ruimte om het rolletje in je oor te duwen. Plaats het oordopje net ver genoeg om het geluid te blokkeren. Duw het vooral niet te ver naar binnen, want daarmee irriteer of beschadig je mogelijk je trommelvlies
Stap 3: Houd tijdens het uitzetten van het oordopje je vinger voor je gehoorgang, zodat het oordopje niet weer naar buiten glijdt.
Stap 4: Vervang je schuimrubberen oordopje om de paar dagen. Je kunt eventueel proberen om je oordopjes te recyclen door ze te wassen met water en milde zeep, maar vaak was je daarmee ook het plakkerige goedje weg dat ervoor zorgt dat je oordopje vertraagd uitzet nadat je het hebt opgerold, waardoor je ze na een wasbeurt vaak minder makkelijk hergebruikt. Laat je oordopjes na een eventuele wasbeurt in elk geval eerst volledig drogen, voordat je ze in je oren stopt.
Slapen met oordopjes, de slotsom
Wie kampt met slaapproblemen door omgevingsgeluid, doet er goed aan te investeren in een voorraadje oordopjes. Oordopjes kunnen de kwaliteit van je slaap flink verbeteren en daarmee ook je algehele welzijn. De nadelen van het gebruik van oordopjes, zoals oorontstekingen of oorsmeer, zijn door verstandig gebruik van oordopjes en regelmatige vervanging bovendien prima tegen te gaan.